Osteopati

Osteopati - manuell medicin

Osteopati är något nytt för många svenskar.

I andra länder som till exempel Frankrike, Belgien, Storbritannien och USA är det däremot en utbredd och erkänd medicinsk behandlingsform som kan sammanfattas med två ord: manuell medicin.

Behandla hela personen genom kroppens rörelseapparat
Osteopati är en manuell behandlingsform som betonar kroppens dynamiska helhet och självreglerande förmåga.

Genom osteopati går det att diagnosticera och behandla besvär i kroppen som är relaterade till kroppens rörelseorgan. Det är inte bara symptomen som behandlas, utan hela personen.

Syftet med osteopatisk behandling är att undanröja störningar i kroppen och öka dynamiken för att därigenom aktivera kroppens självreglerande och självläkande kraft.

Lös upp låsningar och blockeringar och aktivera den självläkande kraften
Den osteopatiska undersökningen innefattar palpation (beröring) av mjuka vävnader och leder samt ett rörlighetstest.

Utifrån diagnosen ges sedan en manuell eller manipulativ behandling för att normalisera den störda rörligheten. Behandlingen är huvudsakligen inriktad på att lösa upp låsningar i leder och muskler samt att stabilisera dessa.

Den osteopatiska behandlingen sätter igång den läkande processen som sedan pågår av sig själv från några veckor och upp till två månader efter den sista behandlingen.

Bli av med rygg- och ledbesvär, huvudvärk och foglossning
En osteopat behandlar patienter som lider av en mängd olika åkommor. Några exempel på behandlingsbara symptom är rygg-, nack- och ledbesvär, ischias, huvudvärk, yrsel, tennisarmbåge, carpal tunnel syndrom, andnings- och matsmältningsbesvär, premenstruella smärtor, foglossning, idrotts- och belastningsskador, stress, samt en rad andra besvär.

Osteopatins grund
Osteopatin grundades 1874 i USA av läkaren Andrew Taylor Still. Den baseras på samma vetenskap som vanlig skolmedicin och har ett holistiskt synsätt där man ser på helheten hos kroppen.

Osteopater på Friskhuset
Ousmane är legitimerad sjukgymnast och diplomerad osteopat. Utexaminerad från sjukgymnast högskolan ISCAM i Bryssel och från osteopatskolan MTM i Paris (Högskola reserverad för läkare och sjukgymnaster). Patient-och ansvarsförsäkring samt medlemskap i Svenska Osteopatförbundet.


Per är diplomerad osteopat och akupunktör. Utbildad vid Stockholm College of Osteopathic Medicine i Stockholm, samt Nei Jing Akademin. Patient-och ansvarsförsäkring samt medlemskap i Svenska Osteopatförbundet.

Länkar

  • En guide och mötesplats för alla som är intresserade av naturlig, alternativ hälsa. Här finner du till exempel information om alternativ behandling och utbildning i komplementärmedicin, vitaminer och kosttillskott. Du kan också söka efter terapeuter eller företag som arbetar med alternativmedicin. Du som själv är verksam som terapeut eller driver ett företag i branschen, kan kostnadsfritt länka din webbplats till Alternativmedicin
  • Bienvenue, La Maison de la Thérapie Manuelle (M.T.M) est la première et la plus ancienne école d'enseignement de l'ostéopathie en France fondée dans les années 60 par Albert Bénichou (anciennement M.T.A). Les stages et formations, destinés aux kinésithérapeutes et aux médecins diplômés, sont proposés dans plusieurs centres de formation en France. Läs Mer
  • SOF är en professionell organisation för osteopater och representerar majoriteten av yrkesverksamma osteopater i Sverige. Våra huvudsakliga uppgifter är att stödja våra medlemmar i sin yrkesroll som osteopater och att värna om osteopatin i Sverige. Välj en Osteopat som är medlem i SOF! Då vet du att din osteopat har rätt utbildning, har ansvarsförsäkring och följer våra etiska riktlinjer. Läs Mer
  • Skandinaviska Osteopathögskolans 4-åriga osteopatprogram passar särskilt bra för dig med mycket driv. Tempot är högt, men utformat i koncentrerade undervisningsblock för att göra det möjligt att kombinera studierna med viss yrkesverksamhet. Läs Mer

Ousmane Bangoura
Osteopat D.O och Leg. Sjukgymnast
Direkttelefon: 0706-366259
ousmane.bangoura@friskhuset.org
Hemsia

Per Gunnar
Osteopat D.O
Direkttelefon: 0709 315541
per21gunnar@gmail.com